Pudelma - opiskelijoiden upea taidonnäyte, au - arkkitehtiuutiset 9/2011

PUDELMA – opiskelijoiden upea taidonnäyte

Seison puisen kudelman alla kollegani kanssa ja ihmettelen hauskaa ilmestystä Turun Kaupungintalon edustalla pienessä puistikossa. Ihmiset kulkevat kupolimaisen rakenteen alta luonnollisesti, kuin se olisi aina ollut siinä – ja siinä se todella sopisi aina olemaankin. Pienet pojat tulevat kysymään meiltä mikä tämä oikein on. No sehän on pieni katos, pergola, maja, joka luo sympaattisen kohtauspaikan muuten vähän määrittelemättömään tilaan , tai kiintopisteen reitille – on ehdottomasti hauskempi kulkea pudelman läpi kuin sen vierestä. Joka näkövinkkelistä se näyttää erilaiselta saati sitten aamuauringon valossa tai yöllisessä valaistuksessa nähtynä.

Kyseessä on pieni onnenpotku ja ahkeran työn tulos, joka sai alkunsa siitä, että turkulaislähtöinen, Oulun Yliopistosta valmistunut, Eero Lunden oli suorittamassa jatko-opintojaan Columbian Yliopistossa New Yorkissa yli 50 eri maasta olevien opiskelijoiden kanssa. Kyseisellä opinahjolla on ollut tapana tehdä kesäprojekteja eri maissa, mieluiten jonkin jatko-opiskelijan kotimaassa.

Pudelma-1

Mistä puupalikkaidea lähti liikkeelle? – Suomen maine puurakentamismaana sai kurssin valitsemaan aiheekseen puun materiaalina ja Suomen sijaintina. Tässä tehtävässä oli mukana kymmenen opiskelijaa New Yorkista ja kahdeksan Oulusta opettajien ja ohjaajien lisäksi. Oululaiset opiskelijat kutsuttiin kesäkuussa kahdeksi viikoksi New Yorkiin mukaan work shop:iin, jonka aikana päädyttiin suunnittelemaan rakennelma käyttämällä parametrisiä suunnitteluohjelmia.

Pudelma-2

Millä ohjelmilla rakennetta työstettiin? – RHINO-ohjelman Grasshopper-sovelluksella muokattiin kuorirakenne, kupoli, joka oli tuettu neljästä kulmasta. Kupumainen pinta muodostaa tasaisen gridin, joka vedettiin nippuun nurkkia kohti, joiden kautta kaikki kuormittavat voimat johdettiin perustuksiin. Lopputulos oli mielestämme sekä arkkitehtonisesti että rakenteellisesti sopusoinnussa.

Löytyykö vastaavia rakenteita muualta? – Esimerkiksi Finnforestin toteuttama ja Mayerin suunnittelema paljon suurempi verkkomainen puukudos löytyy Sevillasta, mutta sen liitostavat ovat erilaisia, siinä on puun lisäksi terästä ja kaarevia paloja. Meidän mallissamme on jyrsitty puuliitos , suoria kertopuupalkkeja, 490 erilaista palaa, jotka on yhdistetty. Myös Lahdelma–Mahlamäen toimiston Juutalaismuseo Varsovassa käyttää vastaavalla periaatteella kaarevaa teräsrakenneverkkoseinää, johon on ruiskutettu betonit päälle. Niin Juutalaismuseon kuin meidänkin paviljonkimme rakenteen takaa löytyy Markus Wikar, jonka avulla kaikki tarvittava ohjelmointi saatiin aikaiseksi.

Voisiko tätä rakennetta kopioida helposti ja käyttää jossain suuremmassa mittakaavassa? – Paremmin tuo malli toimisikin esimerkiksi jalkapallohallin mittakaavassa. Maksimipituus vastaaville palkeille olisi 11 m - 0,3 x 1 m:n halkaisijalla. Kyseessä on parametrinen, elävä malli, johon on ohjelmoitu tietoa tiettyjen periaatteiden mukaan. Ohjelma luo palikat sääntöjen mukaan. Tieto voidaan siirtää suoraan tuotantotietokoneille ilman piirustuksia. Jos tämä suunnittelutyö tehtäisiin käsin, olisi edessä ainakin vuoden työ.

Miten opiskelijaryhmän yhteistyö eteni? - Projektia tehtiin ensin erilaisissa ryhmissä ja saimme välikritiikkiä mm. Kenneth Framptonilta! Kun tehtävä oli selkiytynyt, jokainen etsiytyi tehtäviin, joissa tunsi olevansa vahvimmillaan. Kaikki työryhmän jäsenet olivat lopulta rakentamassa Pudelmaa Turussa yötä päivää kahden ja puolen vuorokauden aikana. Opiskelijat siis sekä suunnittelivat että rakensivat paviljongin.

Mitä seuraavaksi? – Nyt on ainakin pää avattu täältäpäin Columbian Yliopiston kansainväliseen toimintaan, johon kuuluu esimerkiksi HUB-studioita, työhuoneita, eri kaupungeissa kuten Pekingissä, Ammanissa, Mumbaissa tai Riossa. Yliopiston periaatteiden mukaan etsitään globaalia perspektiiviä asioihin, otetaan vastuuta maapallosta ja yhdistetään ihmisiä – ollaan globaalisti läsnä. Ehkä jokin ulkomaanprojekti voisi olla kiinnostava jatkossakin.

Pudelman toiminta jatkuu ainakin syksyn aikana arkkitehtuurinäyttelyn estradina. Paviljongissa voi kokea iloisen keveän, tunnelmaa nostattavan olotilan. Paikka selvästikin inspiroi kadunmiestä ja –naista innostumaan arkkitehtuurista ja puurakentamisesta. Kaupunkilaiset ovat ottaneet sen muitta mutkitta omakseen. Toivottakaamme siis tervetulleiksi lisää Pudelmia ja ihmisten verkosto-kudelmia Turkuun ja Suomeen!

Tiltu Nurminen, arkkitehti SAFA
Paikallisasiamies, Turku

Creative Turku Facebook