Silmänruokaa Budapestissa, au - arkkitehtiuutiset 10/2012

Helleaalto yllätti turkulaiset arkkitehdit Unkarissa syyskuun viimeisinä päivinä, juuri kun oli kotona tottunut jo pitämään pipoa päässä ja pukemaan villasukat jalkaan.

Budapest-3

Oranssinkeltaisen ruskan sijaan näimme viheriöiviä puita ja nurmikenttiä. Ensimmäisen päivän iltana viimeistään vuorenrinteen kiviportaita ylös kiivetessä oli uskottava, että t-paita riittää, villatakkia ei tarvita. Vastakohtien kaupungissa vaaleanpunainen iltarusko kilpaili kauneudessaan kaupunkinäkymän yllä roikkuvien tummien sadepilvien ja niistä putoilevien sadekuurojen kanssa. Illallinen Panorama Ravintolassa Citadellassa korvasi vaivannäön – ruoka oli hyvää ja näkymät pimenevän kaupungin ylle loistavat.

Synagogien ja basilikojen välillä arkisissakin rakennuksissa koristeellisuus paistoi silmään porttikongeissa, parvekkeiden kaiteissa, rautatieaseman pilareissa. Jotain sellaista kaipaisi ripauksen nykyrakentamiseenkin. Ihminen kuitenkin janoaa kauneutta betoni- ja teräspintojenkin lomassa. Lasipinnoista heijastuivat vastapäisten historiallisten rakennusten ruutuikkunat. Ultramodernit kauppakeskukset kilpailivat huomiosta barokin, uusklassisten ja uusrenesanssin tyylien kesken. Ränsistyneiden julkisivujen ja kunnostettujen pintojen vuoropuhelu oli omalla tavallaan kiehtovaa. Kahdeksannen kaupunginosan rakennuksissa on näkyvissä vieläkin toisen maailmansodan vaurioita. Kuitenkin samasta korttelista löytyi uutuuttaan hohtava kauppakeskus viini- ja merkkivaatekauppoineen.

Moderni musiikkisali  ja taidemuseo Palace of Artsissa
Taiteiden palatsin kaunis musiikkisali auloineen liittyy tyyliltään sisäpuolisten tilojen osalta samaan sarjaan kuin Helsingin, Oslon tai Kööpenhaminan vastaavat uudet kulttuurirakennukset. Ilmavat tilat pähkinäpuisine kaarevine seinäpaneeleineen ovat paikallisten asukkaiden suuressa suosiossa. Musiikki- ja teatterisalien rinnalla toimii myös taidemuseo kahviloineen ja myymälöineen. Rakennuksen arkkitehti Gábor Zoboki esitteli meille tilojen akustiikkaa – jos tuoli on mukava ja olosuhteet hyvät, kuulostaa musiikkikin nautittavalta. Pääsalin etuosan seinään oli rakennettu mm. Euroopan suurimmat urut.

Eväsretkellä kaupunkipuistossa
Maisema-arkkitehtuurin onnistumisia saattoi todistaa Kopaszi gát–puistossa Tonavaa rajaavan maapadon päällä. Uuden alueen läpi kulkevaa jalankulku- ja pyöräilyreittiä rytmittivät paviljongit ja pienet kahvilat sekä ravintolat puiden ja pensaiden ympäröiminä. Reitin varrella oli pengerrettyjä istuskelupaikkoja, joista saattoi seurata ohi melovia kajakkeja.

Budapest-4

Toinen kaupunkilaisten suosima virkistysalue on luostarisaari Margit-Sziget, Budapestin vihreä sydän keskellä Tonavaa. Hevoskastanjoiden ja plataanien katveessa kiemurtelivat pienet hiekkatiet. Luostarin raunioiden keskellä saatoimme istahtaa rauhassa pitämään picniciä ja maistelemaan unkarilaisia Tokaji-viinejä.

Budapest-1

Arkkitehtien koulutusta historiallisissa rakennuksissa
Osuimme myös keskelle Teknisen Yliopiston Arkkitehtiosaston todistusten jakoa ja pääsimme tutkailemaan diplomitöiden näyttelyä historiaa huokuvassa miljöössä. Koulun opettajat kertoivat, että vuosittain 200 opiskelijaa valmistuu työttömäksi. Kaikki työmaat pysähtyivät kuin seinään vuoden 2008 laman aikana. Monia keskeneräisiä rakennuksia näkyykin kaupunkikuvassa, tyhjillään olevia kauppakeskuksia myöden. Englanninkielinen opiskelu on maksullista. Osa opiskelijoista saa valtiolta stipendin, jota vastaan joutuu kylläkin allekirjoittamaan sitoumuksen ettei lähde opiskelujen jälkeen ulkomaille töihin. Aivovuotoa maasta yritetään jarruttaa, vaikka kotimaassa töitä ei ole tarjolla.

Paprikaa ja gulassikeittoa Arkkitehtien ravintolassa
Epitesz tarkoittaa arkkitehtia unkarin kielessä. Építészpince Etterem oli paikallisen arkkitehtiliiton oma päämaja ja ravintola näyttelytiloineen. Vanhassa kaariholvikellarissa tarjoiltiin kanaa luumujen ja camembertin kera ja juustorahkakakkua kermavaahtokuorrutuksella. Alkupala koostui luonnollisesti maukkaasta, paprikaisesta gulassikeitosta.

Yöelämää raunioravintoloissa
Unkarilaisten sosiaalinen elämä on vilkasta. Yhtä lailla kansoitettuja olivat Akvarium Klubin osittain katutason alapuolelle terassoitu kahvila-alue valaistune vesialtaineen kuin vanhoihin raunioihin spontaanin oloisesti kasattu yökerho, jonka kalusteiden virkaa saivat toimittaa kierrätyshuonekalut ja valaisimina toimivat katosta roikkuvat roskapöntöt.

Budapest-2

Seinät oli verhoiltu pressuilla ja katto avoin. Kaikkien palo- ja turvamääräysten vastainen paikka kuhisi väkeä ja vastaavia uudelle käytölle ”vallattuja” ravintoloita olisi löytynyt enemmänkin vastaparina itämaiseen harmoniseen estetiikkaan perustuville lasikattoisille Budha-baareille ja viinikauppa-kirjakauppa-yökahviloille. Yöelämän jälkeisenä aamuna päätä ja kehoa saattoi käydä lepuuttamassa lukuisten turkkilaisten kylpylöiden ulkoaltaisiin ja saunoihin.

Kaiken kaikkiaan kaupunki tarjosi monipuolisesti erilaista nähtävää, johon erityisen sisäpiirin näkemyksen saimme omalta turkulaiselta oppaaltamme, Esa Ristisuolta, joka oli opiskellut kaupungissa arkkitehtuuria kolme ja puoli vuotta. Matkaa varten tehtyä excursio-opasta on saatavilla Turku-SAFAlta.

 Budapest-5

Creative Turku Facebook