Akvarellinäyttely ”Arkkitehdit vapaalla”, au - arkkitehtiuutiset 6-7/2013

Puistokadulla Helsingissä Kaivopuiston kupeessa sijaitsee vanha kaunis puuhuvila, joka tarjosi tunnelmalliset puitteet arkkitehtien akvarellinäyttelylle Arkkitehtuurimuseon suosiollisella suostumuksella. Hieman ränsistyneissä saleissa teokset saivat paistatella toukokuun ajan suurten ikkunoiden pehmeässä itäisessä valossa. Huvila sopisi kernaasti näyttelytilaksi jatkossakin.

Anu Mansikka

Näyttelyn työt ovat syntyneet SAFAn taideleireillä muutamien viime vuosien aikana. Leirejä on järjestetty aina eri paikoissa joka kesä jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Viime vuonna siveltimet pantiin töihin Pariisin lähellä Maison Carréessa. Sitä edeltävillä leireillä on tutustuttu mm. Rauman vanhan kaupungin, Nokian Siuron, Forssan ja Utön näkymiin. Leirit on järjestetty talkoovoimin muutamien aktiivitoimijoiden ansiosta ja majoitus-, opetus- ja ruokailumaksut on jyvitetty osallistumispäivien mukaan.

Kristiina Pyyknen

Nykyleireillä ei opettaja ole enää ollut paikalla kuin kritiikkipäivinä antamassa palautetta ja ohjausta. Muuten leireillä on keskitytty maalaukseen kukin itsekseen, vaikkakin iltaisin on saatettu pitää omia ryhmän sisäisiä katselmuksia. Niissä toiset ovat löytäneet omista töistä sellaisia ulottuvuuksia, joita ei kenties itse ole huomannutkaan. Samalla on pohdittu millaisella tekniikalla, paperilla tai pensseleillä saa tiettyjä tyylejä tai vaikutelmia aikaan.

Maija Kairamo

Näyttelytöiden valintaa oli ohjaamassa taiteilija Mari Rantanen, joka on vieraillut leireillä opettajana useampana vuonna. Opetusta ovat antaneet viime vuosina myös taitelija-arkkitehti Kaisa Soini ja taiteilija Kuutti Lavonen.

Pekka Lahti

Maalauksissa näkyivät hyvin 15 eri tekijän erilainen tyyli ja kädenjälki. Tekotapa on vaihdellut eri vahvuisten papereiden, leveiden ja kapeiden pensseleiden ja muiden apuvälineiden mukaan. Jälki on joko kuvailevan tarkkaa tai sumuisen utuista alitajuntaisten tunnelmien esiin tuomista. On saatu vangittua hetkiä ja valaistuksia toisin kuin valokuvassa – maisemasta tai tilasta tulee esiin olennainen, joko väri tai muoto. Onnistumista tai epäonnistumista on vaikea arvottaa, sillä omasta mielestä epäonnistunut työ voi olla muiden mielestä äärettömän mielenkiintoinen.

Tapani Kajaste

Tuulikki Terho

Tiltu Nurminen

Creative Turku Facebook